Nuffnang

Thursday, 30 October 2014

Resipi Sup Tulang Yang Simple & Sedap

Hari raya haji aritu banyak gak dapat daging dan sedikit tulang lembu. Beri jiran sebelah umah sikit dan bakinya masak. En Faizal request nak makan sup tulang. Alamak!! tak pernah masak sup tulang..sup biasa ayam ke tu pernah la..

Ok tak pe kita cuba la..tak cuba tak tau kan??? dalam hati adehh..seram gak nak buat..gugel resipi cara rebus tu semua. Ok jom kita buat. Daging lembu tu dapat masa aku buat Aqiqah Arissa Aritu..



 
  

Bahan-bahan: 
  • Tulang lembu (xtau bape kg agak2 je)
  • campur daging sikit potong kecil
  • bawang putih *
  • bawang merah (aku guna bawang besar holland tu sebiji)*
  • halia*
  • Sup Bunjut untuk buat sup tulang (sepeket)
  • Serbuk sup Adabi (3 sudu)
  • Kiub ayam (2 ketul)
  • Kentang
  • Lobak
  • Daun sup

Cara-cara:
  1. Rebus tulang dan daging sampai empuk (aku letak sudu besi) agar cepat empuk.
  2. Blender bahan bertanda *.
  3. Daging dah empuk masukkan bahan blender dalam periuk daging tadi.
  4. Masukkan sup bunjut tulang, serbuk sup dan kiub ayam tadi.
  5. Perisakan dengan garam dan ajinomoto.
  6. Masukkan juga kentang dan lobak. Rebus lagi hingga kentang empuk.
  7. Masukkan daun sup.

Siap!! sedia untuk dihidang




Hasilnya memang meletops...hahahahaha..terer gak aku masak ek??? En Faizal kata pun sedap...memang licin anak beranak makan sup je aritu...makan dengan nasi panas dan goreng telur dadar memang mabeles.

Cubala memang senang je masak sup tulang ni je sebenarnya cuma nak tunggu daging tu empuk berjanggut sikit la...hahahah...tapi bila dah siap masak memang berbaloi tunggu.

Bila masak menjadi lebih semangat nak masak lain kali....hewhewhew 

LOVE SUSIE




4 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...